Historie

Brasserie Stadhuis ligt in Schiedam: een stad onder de rook van Rotterdam,
met een historische binnenstad waar de rijke geschiedenis nog altijd voortleeft.

GroteMarkt_voor1900

 

Ontstaan in 1240 door een dam in de Scye en vanaf 1275 een stad, nadat Vrouwe Aleida Schiedam haar stadsrechten verleende. Door de eeuwen heen floreerde Schiedam als havenstad, in de visserij en uiteraard de jeneverproductie.

In de bloeitijd van de jeneverindustrie waren er in Schiedam honderden jeneverbranderijen. Veel van de 255 rijksmonumenten die de stad rijk is, vinden dan ook hun oorsprong in de productie van dit ‘Schiedamse water’ en zijn gebouwd door welvarende branders en distillateurs in de 18e en 19e eeuw. Uit deze tijd stamt ook de geuzennaam van Schiedam: ‘Zwart Nazareth’, refererend aan de door stookdampen zwartgeblakerde gevels.

Belangrijk kenmerk in de skyline van de stad zijn de Reuzen van Schiedam: de 6 hoogste molens ter wereld, waarmee ooit het graan voor de jenever werd gemalen.

1951_bronGemeentearchiefSchiedam
Ook het stadhuis op de Grote Markt is een rijksmonument. Al eeuwenlang is het het middelpunt van de Schiedamse binnenstad.

Begin 17e eeuw werd het stadhuis in de huidige vorm gebouwd, nadat op dezelfde plek het oude raadhuis in vlammen was opgegaan. De voor het pand zo karakteristieke stenen trappen werden echter pas in 1717 aangebracht.

Begin jaren ’70 vond de laatste vergadering van de gemeenteraad plaats in het stadhuis. Maar daarmee verloor het niet haar functie voor de Schiedammers: nog altijd is het dé locatie voor huwelijken en andere feestelijke gelegenheden, zoals de intocht van Sinterklaas.

Sinds een uitvoerige restauratie in 2004 is in het stadhuis ook een restaurant gevestigd. Brasserie Stadhuis opende op 31 augustus 2013 haar deuren.

Reserveren

Reserveren

Reserveren kan online via de reserveren knop

Voor overige vragen kunt u telefonisch contact opnemen met ons.

Belt u dan met 010 – 24 600 24, dan staan wij u persoonlijk te woord.